Μπερντιάνσκ
Διοικητικές ιεραρχίες
Συγγραφέας 1: KONSTANTINOVA VIKTORIA
Συγγραφέας 2: LYMAN IGOR
Μετάφραση: ABDULLAYEVA-VAGIA MARIANNA
Μετά την αλλαγή στο καθεστώς, κατά το οποίο το Μπερντιάνσκ οριζόταν ως πόλη η διοίκηση σε αυτή γινόταν σύμφωνα με το νόμο «Σχετικά με τα δικαιώματα και τα προνόμια των πόλεων της Ρωσικής αυτοκρατορίας» [«Жалованная грамота городам» ή «Грамота на права и выгоды городам Российской империи»] από τις 21 Απριλίου του 1785.
Σύμφωνα με το έγγραφο αυτό, οι κάτοικοι της πόλης που είχαν δικαίωμα ψήφου μπορούσαν να εκλέξουν τον επικεφαλής της πόλης, αναπληρωτές του επικεφαλής της πόλης, μέλη του συμβουλίου της πόλης, προέδρους και δικαστές των εμποροδικείων και τους εκπροσώπους τους στα διοικητικά όργανα (κοινά και των κοινωνικών στρωμάτων-soslovie) . Το Συμβούλιο της πόλης, αποτελούνταν από τον επικεφαλής της πόλης και τους αναπληρωτές. Η συνέλευση του Συμβουλίου της πόλης όλων των κοινωνικών στρωμάτων (soslovie) προβλεπόταν να συνέρχεται (εκτός των περιπτώσεων έκτακτης ανάγκης) μόνο μία φορά στα τρία χρόνια, ενώ τα τρέχοντα θέματα έπρεπε να επιλύονται από το εξαμελές συμβούλιο, με τον επικεφαλής της πόλης να προεδρεύει. Διατελούσε επίσης πρόεδρος του ειδικού δικαστηρίου για τα περιουσιακά θέματα όλων των κοινωνικών στρωμάτων [1].
Το ειδικό συμβούλιο ratusha ασχολούνταν με τα δικαστικά και οικονομικά θέματα και θεωρείτο το εκτελεστικό όργανο της αυτοδιοίκησης της πόλης, όπως σαφώς οριζόταν με την σχετική νομοθεσία: «της 1ης Ιανουαρίου του 1841, . Μετά την μετονομασία του λιμανιού του Μπερντιάνσκ σε πόλη, η διοίκηση των δικαστικών και οικονομικών θεμάτων ανατέθηκε στο ειδικό συμβούλιο (ratusha) το οποίο θα έπρεπε να ιδρύσει και το δικαστήριο για τα περιουσιακά θέματα και το εμποροδικείο».[2] Το 1866 τα καθήκοντα του επικεφαλής της πόλης ανέλαβε ο Ιβάν Φιλίπποβιτς Ματίας (Иван Филиппович Матиас), με αναπληρωτές τους Λουκά Στεπάνοβιτς Λάτισεβ (Лука Степанович Латышев), Τιμοφέι Γαβρίλοβιτς Τσούπικ (Тимофей Гаврилович Чупик), τη θέση δε του γραμματέα κατέλαβε ο Νικολάι Ιάκωβλεβιτς Μπακάι (Николай Яковлевич Бакай). Ωστόσο, από τον Σεπτέμβριο του 1866 οι εφημερίδες έγραφαν πως το συμβούλιο (ratusha) του Μπερντιάνσκ, αφού μετέφερε την διεξαγωγή των δικαστικών υποθέσεων στο δικαστήριο του νομού, «διατήρησε μόνο την οικονομική διαχείριση και μετατράπηκε σε Συμβούλιο της πόλης»[3]. Το 1868 το συμβούλιο (ratusha)) δεν λειτουργούσε πλέον στο Μπερντιάνσκ[4].
Σε σύντομο χρονικό διάστημα από την έναρξη των «Μεγάλων μεταρρυθμίσεων» του Αλέξανδρου Β΄ στο Μπερντιάνσκ ιδρύθηκε η «Επιτροπή για την υπόθεση του μετασχηματισμού της δημόσιας διοίκησης στην πόλη» [«Комиссия по делу о преобразовании общественного управления в городе»]. Στις 27 Σεπτεμβρίου του 1862 η Επιτροπή παρουσίασε στους επικεφαλής την επιθυμία των κατοίκων , σύμφωνα με την οποία κάθε τρία χρόνια έπρεπε να ορίζονται μόνον ο επικεφαλής της πόλης και τα εκλεγμένα και επιλεγμένα μέλη του συμβουλίου της πόλης, κάθε δύο χρόνια έπρεπε να ορίζεται ο γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου, και κάθε χρόνο να αντικαθίσταται όποιος υπηρετούσε σε άλλες θέσεις,[5]
«Οι κανονισμοί των πόλεων» [«Городовое положение»] που εγκρίθηκαν από τον αυτοκράτορα στις 16 Ιουνίου του 1870 σηματοδοτούσαν την απαρχή μιας νέας περιόδου στην ιστορία της αυτοδιοίκησης των περισσότερων πόλεων της Ρωσικής αυτοκρατορίας, συμπεριλαμβανομένων και των πόλεων της Μαύρης θάλασσας. Αυτοί οι κανονισμοί καταργούσαν το καθεστώς των κοινωνικών στρωμάτων (soslovie) στην κοινωνική διοίκηση. Ως όργανα της αυτοδιοίκησης ορίστηκαν οι εκλεγμένες συνελεύσεις των πόλεων, Συμβούλια της πόλης και διοικήσεις.
Ήδη μετά την έγκριση των «κανονισμών των πόλεων» το 1870 ο κυβερνήτης Κοτσέμπου, (П. Коцебу) με την υποστήριξη της κοινωνίας του Μπερντιάνσκ, απευθύνθηκε στον Υπουργό Εσωτερικών σχετικά με την εφαρμογή τους στο Μπερντιάνσκ. Ο Κοτσέμπου έγραφε πως η πόλη έχοντας αρκετά χρήματα λόγω του κύκλου των εμπορικών εργασιών, της οικονομίας και του πληθυσμού βρισκόταν αναφορικά με τις άλλες πόλεις της επαρχίας στην ίδια, αν όχι καλύτερη θέση. [6]
Στις 11 Ιουνίου του 1892 εγκρίθηκαν οι καινούργιοι «Κανονισμοί», οι οποίοι σήμαιναν τη λεγόμενη «αστική αντιμεταρρύθμιση» [«городская контрреформа»]. Οι κανονισμοί του 1892 περιόριζαν σημαντικά την εξουσία και την ανεξαρτησία των εκλεγμένων οργάνων της αυτοδιοίκησης. Από τις 10 Φεβρουαρίου του 1894 το Μπερντιάνσκ μπήκε στη λίστα των νομαρχιακών πόλεων της Ρωσικής αυτοκρατορίας, στις οποίες οι αποφάσεις των Συμβουλίων της πόλης μπορούσαν να ακυρωθούν μόνο από την Επιτροπή των Υπουργών[7].
Ο ανώτερος διορισμένος διοικητικός επικεφαλής της πόλης και του λιμανιού θεωρούνταν ο λιμενάρχης (διοικητής λιμανιού). Στο Μπερντιάνσκ η αντίστοιχη θέση εμφανίστηκε στις 12 Μαρτίου του 1845 όταν ο αρχηγός της αστυνομίας μετονομάστηκε σε λιμενάρχη διατηρώντας τα προηγούμενα αστυνομικά του καθήκοντα [8]. Στις 24 Μαρτίου του 1852 δόθηκαν οδηγίες στο λιμενάρχη του Μπερντιάνσκ, σύμφωνα με τις οποίες η διοίκηση της πόλης και του λιμανιού αναθέτονταν επισήμως στον ίδιο υπό την προσωπική επίβλεψη (σε ότι αφορούσε την ανάπτυξη του εμπορίου, και την πρόοδο του πληθυσμού της πόλης) του γραφείου του Γενικού κυβερνήτη της Νοβορωσίας. Στις αρμοδιότητες του λιμενάρχη συγκεντρώθηκαν η διοικητική και εκτελεστική εξουσία της πόλης, η επίβλεψη της οικονομίας και το δικαίωμα έγκρισης των συναλλαγών που διεξάγονταν στο Συμβούλιο της πόλης σχετικά με την χωροταξική κατανομή οικοδόμησης και ίδρυσης χώρων πρασίνου . Από την στιγμή της θέσπισης της θέσης αυτής έως και το 1855 λιμενάρχης ήταν ο συνταγματάρχης Γρηγόρι Νικήτιτς Τσερνιάεβ (Григорий Никитич Черняев), και στη συνέχεια οι συνταγματάρχης Ντελβό, ο αντισυνταγματάρχης Βλαντισλάβλεβ (В.А. Владиславлев), ο υπολοχαγός Ιβκόβ (А. А. Ивков). Το 1863-1876 τη θέση του λιμενάρχη κατείχε ο πρίγκιπας Πάβελ Πετρόβιτς Μαξούτοβ (Павел Петрович Максутов), το 1876-1886 ήταν ο καπετάνιους 1ου βαθμού Πιοτρ Πετρόβιτς Σμιτ (Петр Петрович Шмидт), και από το 1887 ήταν ο σύμβουλος της επικράτειας (Actual Civil Councilor IV grade of Table of ranks) Ευγένι Αλεξάνδροβιτς Ζαβαλίσιν (Евгений Александрович Завалишин).
Εικόνες:
1.2_Berdyansk_Picture 1
Μπερντιάνσκ. Κτίριο του Δημοτικού Συμβουλίου. Κάρτα αρχές του 20ου αι.
Πηγή: Константин Баханов, Игорь Лыман, Бердянск в дневниках титулярного советника В. К. Крыжановского, В. К. Крыжановский, Дневники [Κωνσταντίν Μπαχάνοβ, Ίγκορ Λίμαν, Μπερντιάνσκ στα ημερολόγια του τιμητικού συμβούλου Β. Κ. Κριζανόβσκι, Β. Κ. Κριζανόβσκι, Ημερολόγια], Ζαπορόζιε, 2002, σ. 63; «Бердянск. Взгляд через столетия», [«Μπερντιάνσκ. Μια ματιά μέσα από τους αιώνες»], Μπερντιάνσκ, Ζαπορόζιε, 2010, σ. 30.
1.2_Berdyansk_Picture 2
Μπερντιάνσκ. Κτίριο του Δημοτικού Συμβουλίου. Κάρτα αρχές του 20ου αι.
Πηγή: «Бердянск. Взгляд через столетия», [«Μπερντιάνσκ. Μια ματιά μέσα από τους αιώνες»], Μπερντιάνσκ, Ζαπορόζιε, 2010, σ. 31.
[1] Полное собрание законов Российской империи [Πλήρης συλλογή των νόμων της Ρωσικής Αυτοκρατορίας], Αγία Πετρούπολη: Τυπογραφείο του 2ου παραρτήματος του Αυτοκρατορικού Γραφείου, 1830, συλ. 1, τχ. 22, σ. 361, 382; Константин Баханов, Игорь Лыман, Бердянск в дневниках титулярного советника В. К. Крыжановского, В. К. Крыжановский, Дневники [Κωνσταντίν Μπαχάνοβ, Ίγκορ Λίμαν, Μπερντιάνσκ στα ημερολόγια του τιμητικού συμβούλου Β. Κ. Κριζανόβσκι, Β. Κ. Κριζανόβσκι, Ημερολόγια], Ζαπορόζιε, 2002, σ. 35.
[2] Константин Баханов, Игорь Лыман, Бердянск в дневниках титулярного советника В. К. Крыжановского, В. К. Крыжановский, Дневники [Κωνσταντίν Μπαχάνοβ, Ίγκορ Λίμαν, Μπερντιάνσκ στα ημερολόγια του τιμητικού συμβούλου Β. Κ. Κριζανόβσκι, Β. Κ. Κριζανόβσκϊ, Ημερολόγια], Ζαπορόζιε, 2002, σ. 36; Городские поселения в Российской империи [Αστικοί οικισμοί στη Ρωσική Αυτοκρατορία], τχ. 4, Αγία Πετρούπολη, 1864, σ. 671.
[3] 11-го сентября 1866 г. [11 Σεπτεμβρίου του 1866], Οντέσκι Βέστνικ, τχ. 203, (17 Σεπτεμβρίου του 1866), σ. 668-669.
[4] Κρατικά Αρχεία της Οδησσού (ΚΑΟ), αρχειακή σειρά 1 «Управление Новороссийского и Бессарабского генерал-губернатора» [«Διεύθυνση του Γενικού Κυβερνήτη του Νοβορoσσίσκ και της Βεσσαραβίας»], αριθμός ευρετηρίου 17, φάκελος 76 «Об обращении 148 р. 42 к. из остатков Бердянского коробочного сбора на пополнение позаимствованной из доходов г.Бердянска суммы на содержание бухгалтера и канцелярские расходы в бывшей Бердянской ратуше, 1868 г.» [«Η χρήση των 148 ρουβλίων και 42 κοπέικων από τα υπόλοιπα του ειδικού τέλους υπέρ των Εβραίων προς αναπλήρωση του ποσού που παρακρατήθηκε από τα εισοδήματα του Μπερντιάνσκ για την αμοιβή του λογιστή και τα έξοδα του γραφείου του πρώην ειδικού συμβουλίου (ratusha) του Μπερντιάνσκ, 1868»], σ. 8 .
[5] Крыжановский Василий, 27-го сентября [Κριζανόβσκι Βασίλι, Μπερντιάνσκ, 27 Σεπτεμβρίου], Οντέσκι Βέστνικ, τχ. 109, (11 Οκτωβρίου 1862), σ. 499.
[6] Κρατικά Αρχεία Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας (ΚΑΑΔΚ), αρχειακή σειρά 26 «Канцелярия Таврического губернатора» [«Γραφείο του Κυβερνήτη της Ταυρίδας»], αριθμός ευρετηρίου 1, φάκελος 7714 «По предложению Таврического губернатора о введение в действие нового городового положения в городах Таврической губернии. — 1877 – 30.01.1879» [«Σχετικά με την πρόταση του Κυβερνήτη της Επαρχίας της Ταυρίδας για την δράση των νέων αστικών Κανονισμών στις πόλεις της επαρχίας της Ταυρίδας, από το 1877 ως τις 30 Ιανουαρίου του 1879»], σ. 5.
[7] Полное собрание законов Российской империи, «Штаты и табели» [Πλήρης συλλογή των νόμων της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, «Στελέχωση και o Πίνακας»], συλ. 3, τχ. 14, 1898, σ. 35.
[8] ΚΑΟ, αρχειακή σειρά 1 «Управление Новороссийского и Бессарабского генерал-губернатора» [«Διεύθυνση του Γενικού Κυβερνήτη του Νοβοροσσίσκ και της Βεσσαραβίας »], αριθμός ευρετηρίου 192, φάκελος 92 «О наименовании Бердянского полицмейстера портовым начальником и о составлении для определения его власти и обязанностей особой инструкции, 1844» [«Για την μετονομασία του αρχηγού της αστυνομίας του Μπερντιάνσκ σε λιμενάρχη και για την σύνταξη των ειδικών οδηγιών για τον προσδιορισμό της εξουσίας και των υποχρεώσεων του, 1844»], 60 σ.
Αναφορές
Russian language
Websites:
Вебсайты:
БахановКонстантин, ЛыманИгорь. Бердянск в дневниках титулярного советника В.К. Крыжановского. Крыжановский В.К. Дневники. — Запорожье: Просвіта, 2002. — С. 35-39. [Электронный ресурс] // URL: http://ri-urbanhistory.org.ua/library/liman/Berdyansk_v_dnevnikah_titylyarnogo_sovetnika.pdf (Дата обращения: 09.06.2013).
Archival sources:
Архивные источники:
Государственный архив в Автономной Республике Крым. — Ф. 26 (Канцелярия Таврического губернатора). — пО. 1. — Д. 12432 (О передаче из Перекопских магистрата и сиротского суда дел, относящихся до Мелитопольского и Бердянского уездов, в Бердянские ратуши и сиротский суд. 1842 г.).— Л. 1-2.
Государственный архив в Автономной Республике Крым. — Ф. 26 (Канцелярия Таврического губернатора). — Оп. 1. — Д. 25652 (О доставлении генерал-губернатору сведений о капитане 1 ранга Максутове, представляемом к награде за устройство Бердянского порта. 1872 г.). — Л. 1-2.
Государственный архив в Автономной Республике Крым. — Ф. 26 (Канцелярия Таврического губернатора). — Оп. 1. — Д. 26910 (Об увеличении штата Бердянской городской полиции. 1878 г.). — Л. 1-2.
Государственный архив в Автономной Республике Крым. — Ф. 26 (Канцелярия Таврического губернатора). — Оп. 2. — Д. 2176 (Дело о неправильных действиях начальника города и порта Бердянска Шмидта (воспретившего езду по разрушающейся пристани). 1886 г.). — Л. 1-3.
Государственный архив в Автономной Республике Крым. — Ф. 26 (Канцелярия Таврического губернатора). — Оп. 1. — Д. 28071 (Книга, выданная из Бердянской городской управы временной комиссии по устройству Бердянского порта на записку прихода и расхода денег, отпускаемых на работы по устройству Бердянского порта. 1886 г.). — Л. 1-5.
Государственный архив в Автономной Республике Крым. — Ф. 27 (Таврическое губернское правление). — Оп. 1. — Д. 7257 (По рапорту портового начальника г. Бердянска об открытии гимнастического клуба. — 8.12.1863 – 20.07.1864). — 9 л.
Государственный архив в Автономной Республике Крым. — Ф. 27 (Таврическое губернское правление). — Оп. 1. — Д. 7714 (По предложению Таврического губернатора о введение в действие нового городового положения в городах Таврической губернии. — 1877 – 30.01.1879). — Л. 5.
Государственный архив в Автономной Республике Крым. — Ф. 27 (Таврическое губернское правление). — Оп. 13. — Д. 1550 (О портовых сооружениях в г. Бердянске, о перечислении в распоряжение городовой думы 26407 р. 7 ½ коп. пособия казны на сказанное сооружение, а также г. Феодосии 192 р. 25 коп., и о предложениях начальника города и порта в г. Бердянске о мощении улиц и устройстве бульвара. — 11.01. – 30.12.1879). — 45 л.
Государственный архив в Автономной Республике Крым. — Ф. 158 (Управление городское Ялтинского торгового порта). — Оп. 1. — Д. 7 (Годовой отчет Ялтинского портового управления, финансовый отчет начальника Бердянского порта за 1902 год. — 14.01. – 11.09.1903). —32 л.
Российский государственный исторический архив. — Ф. 1288 (Главное управление по делам местного хозяйства Министерства внутренних дел). — Оп. 6. — Д. 876 (Бердянск. — 1899 – 1901). —88 л.
Государственный архив Одесской области. — Ф. 1 (Управление Новороссийского и Бессарабского генерал-губернатора). — Оп. 17. — Д. 76 (1868 г.) (Об обращении 148 р. 42 к. из остатков Бердянского коробочного сбора на пополнение позаимствованной из доходов г.Бердянска суммы на содержание бухгалтера и канцелярские расходы в бывшей Бердянской ратуше). — 8 л.
Государственный архив Одесской области. — Ф. 1 (Управление Новороссийского и Бессарабского генерал-губернатора). — Оп. 44. — Д. 91 (1869 г.) (О введении городского общественного управления в Бердянске). — 2 л.
Государственный архив Одесской области. — Ф. 1 (Управление Новороссийского и Бессарабского генерал-губернатора). — Оп. 44. — Д. 42 (1870 г.) (О прибавке содержания помощнику пристава Бердянского полицейского управления Ивану Калениченко). — 8 л.
Государственный архив Одесской области. — Ф. 1 (Управление Новороссийского и Бессарабского генерал-губернатора). — Оп. 139. — Д. 125 (1863 г.) (По жалобе бывшего Бердянского уездного предводителя дворянства Лампси относительно ненаграждения его орденом за службу по выборам дворянства). — 40 л.
Государственный архив Одесской области. — Ф. 1 (Управление Новороссийского и Бессарабского генерал-губернатора). — Оп. 139. — Д. 59 (1864 г.) (О разрешении производить в г. Бердянске выборы, согласно ст. 405 Уст. Сл. Выб., посредством уполномоченных). — Л. 1-2.
Государственный архив Одесской области. — Ф. 1 (Управление Новороссийского и Бессарабского генерал-губернатора). — Оп. 192. — Л. 20 об.: Д. 74 (1841 г.) (О чиновниках бердянских и штате Бердянских присутственных мест). — 408 л. [Дело не сохранилось].
Государственный архив Одесской области. — Ф. 1 (Управление Новороссийского и Бессарабского генерал-губернатора). — Оп. 192. —Д. 92 (1844 г.) (О наименовании Бердянского полицмейстера портовым начальником и о составлении для определения его власти и обязанностей особой инструкции). — 60 л.
Государственный архив Одесской области. — Ф. 1 (Управление Новороссийского и Бессарабского генерал-губернатора). — Оп. 192. —Л. 85: Д. 54 (1847 г.) (Об учреждении в Бердянске городской думы и сумме на содержание Бердянской городской ратуши). — [Дело не сохранилось].
Государственный архив Одесской области. — Ф. 1 (Управление Новороссийского и Бессарабского генерал-губернатора). — Оп. 194. —Л. 4 об.: Д. 48 (1856 г.) (О городских выборах в г. Бердянске (Таврической губернии) на 1856 год). — [Дело не сохранилось].
Государственный архив Одесской области. — Ф. 1 (Управление Новороссийского и Бессарабского генерал-губернатора). — Оп. 194. —Л. 16: Д. 180 (1856 г.) (О доставлении заключения насчет преобразования в г. Бердянске градской полиции с пожарною командою). — [Дело не сохранилось].
Государственный архив Одесской области. — Ф. 1 (Управление Новороссийского и Бессарабского генерал-губернатора). — Оп. 194. —Л. 53: Д. 631 (1856 г.) (Об учреждении в г. Бердянске квартирной комиссии). — 22 л. [Дело не сохранилось].
Государственный архив Одесской области. — Ф. 1 (Управление Новороссийского и Бессарабского генерал-губернатора). — Оп. 195. — Д. 826 (1857 г.) (Об учреждении в г. Бердянске магистрата и думы, об изменениях в составе Бердянской полиции и о новых штатах для сих мест). — 72 л.
Государственный архив Одесской области. — Ф. 1 (Управление Новороссийского и Бессарабского генерал-губернатора). — Оп. 195. — Д. 841 (1857 г.) (О мебели и вещах, необходимых для Бердянского уездного суда).
Государственный архив Одесской области. — Ф. 1 (Управление Новороссийского и Бессарабского генерал-губернатора). — Оп. 197. — Л. 127 об.: Д. 1583 (1859 г.) (О беспечности членов Бердянской ратуши и неблагонадежности секретаря ее). — 2 л. [Дело не сохранилось].
Bibliography:
Библиография:
Полное собрание законов Российской империи. — СПб.: Типография 2 Отделения Собственной ЕИВ Канцелярии, 1830. — Собр. І. — T. XXІI. — С. 361, 382.
Городские поселения в Российской империи. Т.4. – СПб., 1864. – С. 666-672.
11-го сентября 1866 г. // Одесский Вестник. — № 203. —17.IX.1866. — С. 668-669.
Новороссийский календарь на 1867 год / Под ред. о. И. Федорова. — Одесса: Тип. Л. Нитче, 1866. — С. 39.
Полное собрание законов Российской империи. — СПб.: Государственная типография, 1898. — Собр. ІІІ. — T. ХІV. Штаты и табели. — С. 35.
БахановКонстантин, Лыман Игорь. Бердянск в дневниках титулярного советника В.К. Крыжановского // Крыжановский В.К. Дневники. — Запорожье: Просвіта, 2002. — С. 35-39.
Михайличенко Виктор, Денисов Евгений, Тишаков Николай. Бердянск. Взгляд через столетия. — Бердянск: Південна зоря; Запорожье: Дикое Поле, 2010. — С. 398.
ДенисовЕвгений, МихайличенкоВиктор, Киосев Александр. Бердянский морской торговый порт: Его история от основания в 1830 году до наших дней, главные события на 180-летнем пути, рассказ о людях, оставивших заметный след в биографии порта. — Бердянск: Південна зоря; Запорожье: Дикое Поле, 2010. — С. 118-122.
КонстантіноваВікторія. Урбанізація: південноукраїнський вимір (1861 – 1904 роки). — Запоріжжя: АА Тандем, 2010. — С. 143, 145-146, 150, 69-170, 174.
Ελληνική γλώσσα [in greek language]
Websites:
Ιστοσελίδες:
Константин Баханов, Игорь Лыман, «Бердянск в дневниках титулярного советника В. К. Крыжановского», В. К. Крыжановский, «Дневники» [Κωνσταντίν Μπαχάνοβ, Ίγκορ Λίμαν, «Μπερντιάνσκ στα ημερολόγια του τιμητικού συμβούλου Β. Κ. Κριζανόβσκι», Β. Κ. Κριζανόβσκι, «Ημερολόγια»], Ζαπορόζιε, 2002, σ. 35-39, διαθέσιμο στη διεύθυνση http://ri-urbanhistory.org.ua/library/liman/Berdyansk_v_dnevnikah_titylyarnogo_sovetnika.pdf (πρόσβαση: 09.06.2013).
Archival sources:
Αρχειακές πηγές:
Κρατικά Αρχεία Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας (ΚΑΑΔΚ), αρχειακή σειρά 26 «Канцелярия Таврического губернатора» [«Γραφείο του Κυβερνήτη της Ταυρίδας»], αριθμός ευρετηρίου 1, φάκελος 12432 «О передаче из Перекопских магистрата и сиротского суда дел, относящихся до Мелитопольского и Бердянского уездов, в Бердянские ратуши и сиротский суд. 1842 г.» [«Για τη μεταβίβαση από το ειδικό
Συμβούλιο (ratusha) και το δικαστήριο περιουσιακών θεμάτων του Περεκόπ στο ειδικό συμβούλιο και το δικαστήριο του Μπερντιάνσκ δικαστικών υποθέσεων που σχετίζονται με τους νομούς Μελιτόπολ και Μπερντιάνσκ, 1842»], σ. 1-2.
ΚΑΑΔΚ, αρχειακή σειρά 26 «Канцелярия Таврического губернатора» [«Γραφείο του Κυβερνήτη της Ταυρίδας»], αριθμός ευρετηρίου 1, φάκελος 25652 «О доставлении генерал-губернатору сведений о капитане 1 ранга Максутове, представляемом к награде за устройство Бердянского порта. 1872 г.» [«Σχετικά με την πληροφόρηση του Γενικού Κυβερνήτη σχετικά με καπετάνιο 1ου βαθμού Μαξούτοβ στον οποίο ανατίθεται το έργο κατασκευής του λιμανιού του Μπερντιάνσκ. 1872»], σ. 1-2.
ΚΑΑΔΚ, αρχειακή σειρά 26 «Канцелярия Таврического губернатора» [«Γραφείο του Κυβερνήτη της Ταυρίδας»], αριθμός ευρετηρίου 1, φάκελος 26910 «Об увеличении штата Бердянской городской полиции. 1878 г.» [«Για την αύξηση του προσωπικού της αστυνομίας της πόλης του Μπερντιάνσκ»], σ. 1-2.
ΚΑΑΔΚ, αρχειακή σειρά 26 «Канцелярия Таврического губернатора» [«Γραφείο του Κυβερνήτη της Ταυρίδας»], αριθμός ευρετηρίου 2, φάκελός 2176 «Дело о неправильных действиях начальника города и порта Бердянска Шмидта (воспретившего езду по разрушающейся пристани)», 1886 [«Σχετικά με λανθασμένες ενέργειες του λιμενάρχη του Μπερντιάνσκ Σμιτ (για την απαγόρευση κυκλοφορίας στην ερειπωμένη προβλήτα»], σ. 1-2.
ΚΑΑΔΚ, αρχειακή σειρά 26 «Канцелярия Таврического губернатора» [«Γραφείο του Κυβερνήτη της Ταυρίδας»], αριθμός ευρετηρίου 1, φάκελος 28071 «Книга, выданная из Бердянской городской управы временной комиссии по устройству Бердянского порта на записку прихода и расхода денег, отпускаемых на работы по устройству Бердянского порта. 1886 г.» [«Βιβλίο που εκδόθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο του Μπερντιάνσκ προς την προσωρινή επιτροπή της κατασκευής του λιμανιού του Μπερντιάνσκ για την καταγραφή της εισροής και της εκροής χρημάτων που διατίθενται για εργασίες στο λιμάνι του Μπερντιάνσκ, 1886»], σ. 1-5.
ΚΑΑΔΚ, αρχειακή σειρά 26 «Канцелярия Таврического губернатора» [«Γραφείο του Κυβερνήτη της Ταυρίδας»], αριθμός ευρετηρίου 1, φάκελος 7257 «По рапорту портового начальника г. Бердянска об открытии гимнастического клуба. — 8.12.1863 – 20.07.1864» [«Η έκθεση του λιμενάρχη του Μπερντιάνσκ για τα εγκαίνια της λέσχης γυμναστικής, από τις 8 Δεκεμβρίου του 1863 ως τις 20 Ιουλίου του 1864»], σ. 9
ΚΑΑΔΚ, αρχειακή σειρά 26 «Канцелярия Таврического губернатора» [«Γραφείο του Κυβερνήτη της Ταυρίδας»], αριθμός ευρετηρίου 1, φάκελος 7714 «По предложению Таврического губернатора о введение в действие нового городового положения в городах Таврической губернии. — 1877 – 30.01.1879» [«Σχετικά με την πρόταση του Κυβερνήτη της Επαρχίας της Ταυρίδας για την δράση των νέων αστικών Κανονισμών στις πόλεις της επαρχίας της Ταυρίδας, από το 1877 ως τις 30 Ιανουαρίου του 1879»], σ. 5.
ΚΑΑΔΚ, αρχειακή σειρά 27 «Таврическое губернское правление» [«Επαρχιακό Συμβούλιο της Ταυρίδας»]. αριθμός ευρετηρίου 13, φάκελος 1550 «О портовых сооружениях в г. Бердянске, о перечислении в распоряжение городовой думы 26407 р. 7 ½ коп. пособия казны на сказанное сооружение, а также г. Феодосии 192 р. 25 коп., и о предложениях начальника города и порта в г. Бердянске о мощении улиц и устройстве бульвара. — 11.01. – 30.12.1879» [«Σχετικά με τις λιμενικές εγκαταστάσεις στο Μπερντιάνσκ, την μεταφορά του υπό διαχείριση Δημοτικού Συμβουλίου 26407ρουβλίων 7 ½ κοπέικων του κρατικού επιδόματος για την εν λόγω κατασκευή, καθώς και για την Θεοδοσία 192 ρούβλια 25 κοπέικα, και οι προτάσεις του λιμενάρχη του Μπερντιάνσκ για την κατασκευή στη πόλη πλακόστρωτων δρόμων και λεωφόρου. - 11.01. - 30/12/1879»], σ. 45
ΚΑΑΔΚ, αρχειακή σειρά 158 «Управление городское Ялтинского торгового порта» [«Διεύθυνση του εμπορικού λιμένα της Γιάλτας»], αριθμός ευρετηρίου 1, φάκελος. 7 «Годовой отчет Ялтинского портового управления, финансовый отчет начальника Бердянского порта за 1902 год. — 14.01. – 11.09.1903» [«Ετήσια έκθεση της διαχείρισης του λιμένα της Γιάλτας, οικονομική έκθεση του λιμενάρχη για το 1902 - 14.01 - 09/11/1903»], σ. 32
Ρωσικά Κρατικά Ιστορικά Αρχεία (ΡΚΙΑ), αρχειακή σειρά 1288 «Главное управление по делам местного хозяйства Министерства внутренних дел» [«Γενική Διεύθυνση Υπουργείου Εσωτερικών στα θέματα της Τοπικής Οικονομίας»], αριθμός ευρετηρίου 6, φάκελος 1876 «Бердянск. — 1899-1901» [«Μπερντιάνσκ, 1899-1901»], σ. 88
Κρατικά Αρχεία της Οδησσού (ΚΑΟ), αρχειακή σειρά 1 «Управление Новороссийского и Бессарабского генерал-губернатора» [«Διεύθυνση του Γενικού Κυβερνήτη του Νοβοροσσίσκ και της Βεσσαραβίας »], αριθμός ευρετηρίου 17, φάκελος 76 «Об обращении 148 р. 42 к. из остатков Бердянского коробочного сбора на пополнение позаимствованной из доходов г.Бердянска суммы на содержание бухгалтера и канцелярские расходы в бывшей Бердянской ратуше, 1868 г.» [«Η χρήση των 148 ρουβλίων και 42 κοπέικων από τα υπόλοιπα του ειδικού τέλους υπέρ των Εβραίων προς αναπλήρωση του ποσού που παρακρατήθηκε από τα εισοδήματα του Μπερντιάνσκ για αμοιβή του λογιστή και έξοδα του γραφείου του πρώην ειδικού (ratusha) συμβουλίου του Μπερντιάνσκ, 1868»], σ. 8
ΚΑΟ, αρχειακή σειρά 1 «Управление Новороссийского и Бессарабского генерал-губернатора» [«Διεύθυνση του Γενικού Κυβερνήτη του Νοβοροσσίσκ και της Βεσσαραβίας »], αριθμός ευρετηρίου 44, φάκελος 91 «О введении городского общественного управления в Бердянске, 1869» [«Σχετικά με την εφαρμογή της αστικής δημόσιας διαχείρισης στο Μπερντιάνσκ, 1869»], σ. 2
ΚΑΟ, αρχειακή σειρά 1 «Управление Новороссийского и Бессарабского генерал-губернатора» [«Διεύθυνση του Γενικού Κυβερνήτη του Νοβοροσσίσκ και της Βεσσαραβίας »], αριθμός ευρετηρίου 44, φάκελος 42 «О прибавке содержания помощнику пристава Бердянского полицейского управления Ивану Калениченко, 1870» [«Σχετικά με την αύξηση της αμοιβής του βοηθού του Ιβάν Καλενιτσένκο, δικαστικού επιμελητή του αστυνομικού γραφείου του Μπερντιάνσκ, 1870»], σ. 8
ΚΑΟ, αρχειακή σειρά 1 «Управление Новороссийского и Бессарабского генерал-губернатора» [«Διεύθυνση του Γενικού Κυβερνήτη του Νοβοροσσίσκ και της Βεσσαραβίας »], αριθμός ευρετηρίου 139, φάκελος 125 «По жалобе бывшего Бердянского уездного предводителя дворянства Лампси относительно ненаграждения его орденом за службу по выборам дворянства, 1863» [«Η προσφυγή του Λάμψη, πρώην επικεφαλής της αριστοκρατίας του νομού του Μπερντιάνσκ για την μη απονομή σε αυτόν μεταλλίου λόγω της υπηρεσίας πριν τις εκλογές των ευγενών, 1863»], σ. 40
ΚΑΟ, αρχειακή σειρά 1 «Управление Новороссийского и Бессарабского генерал-губернатора» [«Διεύθυνση του Γενικού Κυβερνήτη του Νοβοροσσίσκ και της Βεσσαραβίας »], αριθμός ευρετηρίου 139, φάκελος 59 «О разрешении производить в г. Бердянске выборы, согласно ст. 405 Уст. Сл. Выб., посредством уполномоченных, 1864» [«Για την άδεια διεξαγωγής εκλογών στη πόλη Μπερντιάνσκ, σύμφωνα με το άρθρο 405 του Καταστατικού διεξαγωγής εκλογών μέσω αντιπροσώπων, 1864»], σ. 1-2.
ΚΑΟ, αρχειακή σειρά 1 «Управление Новороссийского и Бессарабского генерал-губернатора» [«Διεύθυνση του Γενικού Κυβερνήτη του Νοβοροσσίσκ και της Βεσσαραβίας »], αριθμός ευρετηρίου 192, φάκελος 74 «О чиновниках бердянских и штате Бердянских присутственных мест. 1841» [«Οι διοικητικοί υπάλληλοι και η λίστα των γραφείων της διοίκησης του Μπερντιάνσκ»], 408 σ., σ. 20 και πίσω όψη, ο φάκελος δεν διασώθηκε.
ΚΑΟ, αρχειακή σειρά 1 «Управление Новороссийского и Бессарабского генерал-губернатора» [«Διεύθυνση του Γενικού Κυβερνήτη του Νοβοροσσίσκ και της Βεσσαραβίας »], αριθμός ευρετηρίου 192, φάκελος 92 «О наименовании Бердянского полицмейстера портовым начальником и о составлении для определения его власти и обязанностей особой инструкции, 1844» [«Για την μετονομασία του αρχηγού της αστυνομίας του Μπερντιάνσκ σε λιμενάρχη και για την σύνταξη ειδικών οδηγιών για τον προσδιορισμό της εξουσίας και των υποχρεώσεων του, 1844»], σ. 60
ΚΑΟ, αρχειακή σειρά 1 «Управление Новороссийского и Бессарабского генерал-губернатора» [«Διεύθυνση του Γενικού Κυβερνήτη του Νοβοροσσίσκ και της Βεσσαραβίας »], αριθμός ευρετηρίου 192, φάκελος 54 «Об учреждении в Бердянске городской думы и сумме на содержание Бердянской городской ратуши, 1847» [«Σχετικά με την ίδρυση στο Μπερντιάνσκ του Δημοτικού Συμβουλίου και το ποσό για τα έξοδα της λειτουργίας του»], σ. 85, ο φάκελος δεν διασώθηκε .
ΚΑΟ, αρχειακή σειρά 1 «Управление Новороссийского и Бессарабского генерал-губернатора» [«Διεύθυνση του Γενικού Κυβερνήτη του Νοβοροσσίσκ και της Βεσσαραβίας »], αριθμός ευρετηρίου 194, φάκελος 48 «О городских выборах в г. Бердянске (Таврической губернии) на 1856 год» [«Για τις δημοτικές εκλογές στο Μπερντιάνσκ (στην επαρχία της Ταυρίδας) το 1856»], σ. 4, ο φάκελος δεν διασώθηκε .
ΚΑΟ, αρχειακή σειρά 1 «Управление Новороссийского и Бессарабского генерал-губернатора» [«Διεύθυνση του Γενικού Κυβερνήτη του Νοβοροσσίσκ και της Βεσσαραβίας »], αριθμός ευρετηρίου 194, φάκελος 180 «О доставлении заключения насчет преобразования в г. Бердянске градской полиции с пожарною командою, 1856 год» [«Για την παραλαβή των συμπερασμάτων σχετικά με το μετασχηματισμό της δημοτικής αστυνομίας και της πυροσβεστικής στο Μπερντιάνσκ»], σ. 16, ο φάκελος δεν διασώθηκε .
ΚΑΟ, αρχειακή σειρά 1 «Управление Новороссийского и Бессарабского генерал-губернатора» [«Διεύθυνση του Γενικού Κυβερνήτη του Νοβοροσσίσκ και της Βεσσαραβίας »], αριθμός ευρετηρίου 194, φάκελος 631 «Об учреждении в г. Бердянске квартирной комиссии, 1856 год» [«Σχετικά με την ίδρυση της Επιτροπής στέγασης στο Μπερντιάνσκ»], σ. 53, ο φάκελος δεν διασώθηκε
ΚΑΟ, αρχειακή σειρά 1 «Управление Новороссийского и Бессарабского генерал-губернатора» [«Διεύθυνση του Γενικού Κυβερνήτη του Νοβοροσσίσκ και της Βεσσαραβίας »], αριθμός ευρετηρίου 195, φάκελος 826 «Об учреждении в г. Бердянске магистрата и думы, об изменениях в составе Бердянской полиции и о новых штатах для сих мест, 1857» [«Για την ίδρυση του δικαστηρίου και του ειδικού συμβουλίου (ratusha) του Μπερντιάνσκ, για τις αλλαγές στη σύσταση της αστυνομίας του Μπερντιάνσκ και τις καινούργιες διατάξεις περί του προσωπικού τους, 1857»], σ. 72
ΚΑΟ, αρχειακή σειρά 1 «Управление Новороссийского и Бессарабского генерал-губернатора» [«Διεύθυνση του Γενικού Κυβερνήτη του Νοβοροσσίσκ και της Βεσσαραβίας »], αριθμός ευρετηρίου 195, φάκελος 841, «О мебели и вещах, необходимых для Бердянского уездного суда, 1857» [«Για τα έπιπλα και άλλα απαραίτητα για το δικαστήριο του νομού του Μπερντιάνσκ»].
ΚΑΟ, αρχειακή σειρά 1 «Управление Новороссийского и Бессарабского генерал-губернатора» [«Διεύθυνση του Γενικού Κυβερνήτη του Νοβοροσσίσκ και της Βεσσαραβίας »], αριθμός ευρετηρίου 197, φάκελος 1583, «О беспечности членов Бердянской ратуши и неблагонадежности секретаря ее, 1859» [«Σχετικά με την αμέλεια των μελών του ειδικού συμβουλίου (ratusha)του Μπερντιάνσκ και την αναξιοπιστία του γραμματέα του, 1859»], σ. 127, ο φάκελος δεν διασώθηκε
Bibliography:
Βιβλιογραφία:
Полное собрание законов Российской империи [Πλήρης συλλογή των νόμων της Ρωσικής Αυτοκρατορίας], Αγία Πετρούπολη: Τυπογραφείο του 2ου παραρτήματος του Αυτοκρατορικού Γραφείου, 1830, συλ. 1, τχ. 22, σ. 361, 382.
Городские поселения в Российской империи [Αστικοί οικισμοί στη Ρωσική Αυτοκρατορία], τχ. 4, Αγία Πετρούπολη, 1864, σ. 666-672.
11-го сентября 1866 г. [11 Σεπτεμβρίου του 1866], Οντέσκι Βέστνικ, τχ. 203, (17 Σεπτεμβρίου του 1866), σ. 668-669.
Новороссийский календарь на 1867 год [Νοβοροσσίσκ Ημερολόγιο για το 1867], συντάκτης Ι. Φιόντοροβ, Οδησσός: τυπογραφείο του Λ Νίτσε 1866, σ. 39.
Полное собрание законов Российской империи, «Штаты и табели» [Πλήρης συλλογή των νόμων της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, «Στελέχωση και o Πίνακας»], συλ. 3, τχ. 14, 1898, σ. 35.
Константин Баханов, Игорь Лыман, Бердянск в дневниках титулярного советника В. К. Крыжановского, В. К. Крыжановский, Дневники [Κωνσταντίν Μπαχάνοβ, Ίγκορ Λίμαν, Μπερντιάνσκ στα ημερολόγια του τιμητικού συμβούλου Β. Κ. Κριζανόβσκι, Β. Κ. Κριζανόβσκι, Ημερολόγια], Ζαπορόζιε, 2002, σ. 35-39.
Виктор Михайличенко, Евгений Денисов, Николай Тишаков, «Бердянск. Взгляд через столетия», [Βίκτωρ Μιχαϊλιτσένκο, Ευγένι Ντενίσοβ, Νικολάϊ Τισακόβ. «Μπερντιάνσκ. Μια ματιά μέσα από τους αιώνες»], Μπερντιάνσκ, Ζαπορόζιε, 2010, σ. 398.
Евгений Денисов, Виктор Михайличенко, Александр Киосев. Бердянский морской торговый порт: Его история от основания в 1830 году до наших дней, главные события на 180-летнем пути, рассказ о людях, оставивших заметный след в биографии порта [Ευγένιος Ντενίσοβ, Βίκτωρ Μιχαϊλιτσένκο, Αλέξανδρος Κιόσεβ. Μπερντιάνσκ Εμπορικός Θαλάσσιος Λιμένας: Η ιστορία του λιμανιού από την ίδρυσή του το 1830 μέχρι σήμερα, τα σημαντικότερα γεγονότα κατά τη διάρκεια των 180 ετών, οι ιστορίες των ανθρώπων που συνέβαλαν σημαντικά στη βιογραφία του λιμανιού], Μπερντιάνσκ, Ζαπορόζιε, 2010, σ. 118-122.
Константінова В. М. Урбанізація: південноукраїнський вимір (1861 – 1904 роки) [Κωνσταντίνοβα Β. Μ. Αστικοποίηση στη νότια Ουκρανία (1861 - 1904)], Ζαπορίζια, «ΑΑ Ταντέμ», 2010, σ. 143, 145-146, 150, 69-170, 174.
Επιστροφή